Morfologia krwi wyniki LYM

site
Filmy po polsku rapidshare

Temat: ciąża a wyniki: ogólne mocz + posiew ; morfologia
" />Panie Doktorze,
jestem w 11 tyg ciąży, proszę o interpretacje wyników badań

Ogólne badanie moczu:
SG; 1015
PD; 7
LEU; NEG
NIT; NEG
PRO; 25 MG/DL
GLU; NORM
KET; 5 MG/DL
UBG; NORM
BIL; NEG
ERY; NEG

MICRO RESULTS; E 2-3; L 2-4; licz. Na; d. licz. fosf. bezp

POSIEW MOCZU
1. GRONKOWIEC KOAGUL 1600/ML
2. ENTERCOCCUS SPP 1100 ML
DROBNOUSTROJÓW W MOCZU 2700 ML

Poza tym w morfologi krwi:
RBC 5.07 (norma 3.50 - 5.00 T/L)
LYM % 23.1 (norma 25.0 - 40.0)
GRAN % 71.7 (norma 45.0 - 70.0)

czy moje wyniki i zastosowany lek Furaginum może zaszkodzić ciąży w 11 tyg ?

Z góry dziękuje za informacje

Pozdr; Wicherek lat 26
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=37285



Temat: morfologia w ciąży - rozmaz krwi
" />Panie doktorze właśnie odebrałam pierwsze wyniki badań, obecnie jestem w 7 tc i mam pytanie o rozmaz krwi. Ogólnie wszystkie wyniki mieszczą się w podanych normach więc nie będę ich wypisywała. Niepokoi mnie tylko rozmaz i tak:
WCB - 4,5 (norma 4-10)
rozmaz
LYM % - 38,1 (norma20-45)
MXD% - 9,6 (norma 1-9)
NEUT% - 52,3 (norma 45-70)
Wizytę mam za trzy tygodnie, czy powinnam ją przyśpieszyć i zrobić jakieś dokładniejsze badania? O czym może świadczyć to przekroczenie normy?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=14598


Temat: Proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii
" />Wczoraj na maila dostałam wyniki badań krwi Huga - niestety ja tego sama rozszyfrować nie potrafie a do weta dopiero wieczorem uda mi się pojechać (narazie tylko telefonicznie co nie co się dowiedziałam ale chciałabym również poznać opinię innych ).
Z góry dziękuję za pomoc

Badanie Wynik Jednostka min max norma
Morfologia
WBC 7.96 G/l 2.80 8.00 -
NEU 4.27 G/l 2.32 5.70 -
NEU 53.7 % 39.00 85.00 -
LYM 2.46 G/l 0.52 3.50 -
LYM 30.9 % 11.00 55.00 -
MONO 0.536 G/l 0.05 0.18 H X
MONO 6.74 % 0.76 4.40 H
EOS 0.613 G/l 0.03 0.43 H
EOS 7.70 % 1.00 8.00 -
BASO 0.073 G/l 0.08 -
BASO 0.922 % 0.80 H
RBC 9.61 T/l 7.00 11.00 -
HGB 155.0 g/l 130.00 180.00 -
HCT 0.483 l/l 0.38 0.54 -
MCV 50.3 fl 46.00 65.00 -
MCH 16.1 pg 15.50 19.00 -
MCHC 320.0 g/l 290.00 360.00 -
PLT 819 G/l 350.00 600.00 H
MPV 7.95 fl
Albuminy 24.52 g/l 25.00 41.00 L
ALT/GPT 63.19 U/l 13.00 176.00 -
AP 20.13 U/l 15.00 75.00 -
AST/GOT 63.81 U/l 23.00 99.00 -
Białko całkowite 66.71 g/l 44.00 73.00 -
Kreatynina w surowicy 60.6 Îźmol/l 14.14 74.30 -
Mocznik 17.94 mmol/l 2.85 13.20 H
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=9019


Temat: Haemangioma śledziony, gruczolakorak nadnercza i ...
" />Kontrolna morfologia, biochemia i badanie moczu za nami.

Wyniki są wręcz ... IDEALNE! podam wszystkie:
AST 56 U/L ~~ ALT 55 U/L
GGTP <4 U/L ~~ Kreatynina 0,43 mg/dl
Mocznik 65 mg/dl ~~ bilirubina całk. <0,10 mg/dl
AP 19,8 U/L (było 245,5!) ~~białko całkowite 8,8 g/dl
albuminy 24,8 g/l

Mocz
azotyny n/b ~~ c.ketonowe n/b
białko opal ~~ciężar właściwy 1.025
bilirubina n/b ~~glukoza n/b
krew n/b ~~leukocyty obecne
pH 6.00 ~~urobilinogen w normie

osad:
leukocyty 5-10 wpw
erytrocyty świeże 3-5 wpw (było 10-20!)
nabłonki wielokątne płaskie nieliczne, bakterie nieliczne

Morfologia
RBC 7,62 ~~ PLT 47(coś się z tymi płytkami podziało)
WBC 6,7 ~~MCV 50
HGB 13,8 ~~MCH 18,1
HCT 37,9% ~~MCHC 36,5
LYM 26,7%
MON 8%
GRA 65,3%
EOS 10,1%

W piątek mają być wyniki rozmazu krwi - wysłaliśmy do Bielska.

Tofciu czuje się całkiem dobrze, z tego co obserwujemy. Apetyk ok, kupki ok. Dokazuje reszcie - najbardziej cierpi Franiu który jest od kilku dni notorycznie przez Tofa atakowany, liże go po uszach, karku po to by te swoje kły wbić w niego i zacisnąć na maksa. Nie wiem co mu odbiło(chyba, że staje się tym "dawnym Tofem złośnikiem" ). Brzusiu nam jeszcze nie zarasta. Myślę, że następne wieści będą po USG
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=12330


Temat: Haemangioma śledziony, gruczolakorak nadnercza i ...
" />Noooo... to znów my
dziś wizyta przebiegła szybko i sprawnie, chłopcy byli jak zwykle dzielni i przyjazni
Tofciu oddał parę kropel krwi na badanie morfo, które nie różni się zbytnio od poprzedniego badania, nadal mamy pewne odchylenia.
Przeglądając stare wyniki krwi (ciagle mnie denerwują te obniżone czerwone krwinki), doszłam do wniosku, że Tofowe RBC nigdy nie było w normie "tchórzowatej", idąc tym tropem - znam pochodzenie Tofa i wiem, że mama była albinoską.... Nawet kiedyś z wetem śmialiśmy się czy aby przypadkiem Tof nie jest skrytym albinosem tzn tylko fenotypowo tchórz, a reszta albinos. Gdyby pójść tą drogą wyniki RBC byłby wtedy ok ...
W każdym razie następne badania krwi za pół roku, chyba, że wcześniej pojawią się objawy niedokrwistości czy coś innego (mam nadzieję, że nic się nie pojawi )

Morfologia
RBC 7,56 ~~ PLT 125
WBC 8,2 ~~MCV 50
HGB 13,3 ~~MCH 17,7
HCT 38,1% ~~MCHC 35,1
LYM 24,9%
MON 8,3%
GRA 66,8%
EOS 8,8%


Aha, co do zachowania, amory do Frania odeszły w niepamięć Częściej zdarzają mu się dzikie podskakiwania z wściekłym gryzieniem, z jaką przyjemnością wtedy znosze te wybryki (wiem, nie jest to normalne )
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=12330


Temat: FAA Wyjątkowy freci facet do adopcji
" />Niestety dziś nie mamy dobrych wieści Wyniki krwi bardzo się pogorszyły. Tzn stan zapalny sprzed dwóch tygodni wyleczyliśmy antybiotykiem, ale znacznie podskoczyły wyniki wątrobowo - nerkowe.
Zaczynamy dziś kurację Rubenalem, Ślepaczek dostał też podskórnie glukozę. W poniedziałek koniecznie musimy zrobić USG i po wynikach okaże się czy będziemy podawać dożylnie kroplówki. Doktor dziś nie miał zbyt wesołej miny, my zresztą też

wyniki z 17.07.09r
Morfologia
WBC 14.9 G.l
NEU 12.8 G/l
NEU 86 %
LYM 1.38 G/l
LYM 9.26 %
MONO 0.465 G/l
MONO 3.11%
EOS 0.245 G/l
EOS 1.64%
BASO 0.002 G/l
BASO 0.013%
RBC 6.47 T/l
HGB 105.0 g/l
HCT 0.353 l/l
MCV 54.6 fl
MCH 16.2 pg
MCHC 296.0 g.l
PLT 488 G/l
Albuminy 30.92 g/l
ALT/GPT 98.06 U/l
AP 47.28 U/l
AST/GOT 71.06 U/l
Białko całkowite 58.94 g/l
Kreatynina w surowicy 45.04 umol/l
mocznik 11.03 mmol/l


Wyniki badań z 06.08.09r
Morfologia
WBC 8.48 G.l
NEU 5.19 G/l
NEU 61.2 %
LYM 2.86 G/l
LYM 33.7 %
MONO 0.411 G/l
MONO 4.85%
EOS 0.013 G/l
EOS 0.151%
BASO 0.012 G/l
BASO 0.138%
RBC 9.55 T/l
HGB 151.0 g/l
HCT 0.511 l/l
MCV 53.5 fl
MCH 15.8 pg
MCHC 295.0 g.l
PLT 338 G/l
MPV 8.67 fl
Albuminy 21.3 g/l
ALT/GPT 843.0 U/l
AP 33.6 U/l
AST/GOT 224.3 U/l
Białko całkowite 52.7 g/l
Kreatynina w surowicy 79.8 umol/l
mocznik 35.3 mmol/l

Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=9220


Temat: Iga ma mocznicę
" />Wyniki badania krwi:
Morfologia:
WBC (G/I) 7.60
NEU (G/I) 6.07
NEU (%) 79.8
LYM (G/I) 0.798
LYM (%) 9.6
MONO (G/I) 0.660
MONO (%) 9.65
EOS (G/I) 0.023
EOS (%) 0.300
BASO (G/I) 0.046
BASO (%) 0.599
RBC (T/I) 5.38
HGB (g/I) 93.9
HCT (I/I) 0.303
MCV (fl) 56.3
MCH (pg) 17.5
MCHC (g/I) 310.0
PLT (G/I) 184

Biochemia:
AST 114.00
Glukoza (mg/dl) 139.00
Kreatynina (mg/dl) 1.80
Mocznik (mg/dl) 394.40
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=13909


Temat: Sonia - chore nerki, Franek, Fredzia - problemy ze śledzioną
" />U nas zachowanie również normalne tzn takie jakie było może ze 2-3 miesiące temu, czyli frecie szaleństwa na całej linii

Apetyt dopisuje, futerko odrasta

Wpisze jeszcze dla uzupełnienia wyniki z krwi Frankowej

Biochemia
04.09
UREA 66,6mg/dl
GPT 101 U/l
GLU 47,7 mg/dl

05.09 tutaj obciążaliśmy glukozą (5g)
GLU 81,7 mg/dl
UREA 63,1 mg/dl
GPT 86,0 U/l

Tutaj ładnie widać jak wątroba walczy z niskim poziomem cukru, automatycznie rośnie wskaźnik GPT.

Morfologia aparat zwierzęcy (kot) 10.09 ; czas od pobrania do zbadania ok 2 minut
WBC 2,5
RBC 11,23
HGB 18,7
HCT 55,1
PLT 258
MCV 49
MCH 16,7
MCHC 34,0
RDW 13,2
MPV 8,0

%LYM 14,7 % LYM 0,3
%MON 5,0 % MON 0,1
%GRA 80,3 % GRA 2,1

Morfologia 10.09 (laboratorium ludzkie); czas od pobrania do zbadania powyżej 1h.
WBC 2,74
RBC 10,84
HGB 18,30
HCT 53,0
MCV 48,9
MCH 16,9
MCHC 34,6
RDW 12,0
PLT 65,0
MPV 6,8

Rozmaz ręczny
Neutofile pałeczkowate 8,00 %
Neutrofile segmentowane 44,00 %
Limfocyty 46 %
Monocyty 2.00 %

Przez czas zwiększona zawartość limfocytów a zmniejszona liczba płytek. Pozlepiane płytki aparat rozpoznaje jako limfocyt (duży rozmiar).

No to na tyle Waga stoi nadal 1,140 kg
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=5262


Temat: Perypetie zdrowotne frecich emerytów u Onka
" />Stuart dostal synergal, deksametazon, furosemid. Oto wyniki badań krwi:
morfologia
koniec początek lutego:
wbc 9,11 g/l
neu 7,04 g/l
lym 0,976 g/l
mono 0,733 g/l
eos 0,334 g/l
baso 0,025 g/l
rbc 11,4 t/l
hgb 173 g/l
hct 0,528 l/l
mcv 46,2 fl
mch 15,1 pg
mchc 327 g/l
plt 428 g/l

albuminy 27,3 /l
alt/gpt 379,6 u/l
ap 54,5 u/l
ast/got 126,5 u/l

białko całkowite 56,6 g/l
kreatynina w surowicy 45,8 umol/l
mocznik 4,6 mmol/l



wyniki rozmazu płynu z jam ciała, ściągniętego 1.02:
barwa pomarańczowa, mętny, woni brak, konsystencja wodnista
Liczba elementów komórkowych 14,1 g/l

W rozmazie płynu obserwowane:
erytrocyty nieuszkodzone
neutrofile pałeczkowate stanowiły ok 10% wszystkich granulocytów obojętnochłonnych
pojedyncze metamielocyty obojętnochłonne
monocyty makrofagi (obserwowano erytrofagocytozę)
pojedyncze komórki apoptotyczne

leukogram:
neutrofile 56%
limfocyty 16%
monocyty/makrofagi 24%
eozynofile 4%
boałko całkowite 29,6 g/l
ciężar właściwy 1,024



po sterydzie zaczął się bawić stał się aktywny, dawno go takim nie widziałam. Niestety brzuszek znów pęcznieje
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=11092


Temat: problem z sierścią
" />Niestety zrobiłam wczoraj tylko morfologię. Bucio strasznie się męczył, wyrywał i cieżko było pobrać więcej krwi:/ Biedaczek, aż się zsikał tak się zestresował:( Jutro zrobię biochemię. Pani dr powiedziała, że wyniki są dobre tylko PLT jest niskie i MON za wysokie, ale to nic wielkiego. A jakie jest wasze zdanie?
Wyniki morfologi:
PLT Flags: SCH MIC
WBC: 8.6 103 /mm3 <6.0-17.0>
MCV: 54L um3 <64-74>
RBC: 8.05 H 106 /mm3 <5.40- 7.80>
MCH : 17.8 L PG <22.0-27.0>
HGB: 14.4 g/dl <13.0- 19.0>
MCHC: 33.1 L g/dl <34.0-36.0>
HCT: 43.4 % <37.0-54.0>
RDW: 14.3 % <14.0-17.0>
PLT: 93L 103 /mm3 <160-430>
MPV: 10.8 um3 <6.7-11.1>

WBC Flags :EOS (2.7)
DIFF:
%LYM: 29.7 % <O.O-99.0> #LYM: 2.5 103 /mm3 <1.2-3.2>
%MON: 6.5 % <0.0-99.0> #MON 0.5 103 /mm3 <0.3-0.8>
%GRA: 63.8 % <0.0-99.0> #GRA: 5.6 103 /mm3 <1.2-6.8>
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=12780


Temat: Proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii i biochem
" />Ja jeszcze nie jestem za bardzo 'władna; jeżeli chodzi o wyniki krwi, generalnie z mojego laickiego punktu widzenia, nie jest różowy, jak na typowe badanie, ot tak krwi (
proszę, żeby ktoś, kto nie jest zaangażowany uczuciowo i histerycznie ( tak jak teraz ja, wiem dlaczego lekarze nie leczą swoich zwierząt - zobaczyłam wyniki i się rozhisteryzowałam )

To są wyniki z dzisiaj Kenza, jest około dwuletnim samcem, nie chorował wcześniej.

Morfologia
WBC 3.91 G/l 2.80 8.00 -
NEU 1.28 G/l 2.32 5.70 L
NEU 32.8 % 39.00 85.00 L
LYM 2.28 G/l 0.52 3.50 -
LYM 58.3 % 11.00 55.00 H
MONO 0.182 G/l 0.05 0.18 H
MONO 4.65 % 0.76 4.40 H
EOS 0.153 G/l 0.03 0.43 -
EOS 3.91 % 1.00 8.00 -
BASO 0.014 G/l 0.08 -
BASO 0.356 % 0.80 -
RBC 11.9 T/l 7.00 11.00 H
HGB 190.0 g/l 130.00 180.00 H
HCT 0.608 l/l 0.38 0.54 H
MCV 51.1 fl 46.00 65.00 -
MCH 16.0 pg 15.50 19.00 -
MCHC 313.0 g/l 290.00 360.00 -
PLT 564 G/l 350.00 600.00 -
MPV 8.06 fl
Albuminy 37.23 g/l 25.00 41.00 -
ALT/GPT 116.99 U/l 13.00 176.00 -
AP 24.89 U/l 15.00 75.00 -
AST/GOT 67.49 U/l 23.00 99.00 -
Białko całkowite 62.26 g/l 44.00 73.00 -
Glukoza 5.01 mmol/l 3.60 9.10 -
Kreatynina w surowicy 56.48 Îźmol/l 14.14 74.30 -
Mocznik 6.33 mmol/l 2.85 13.20 -
(miałam dokumenty w pdf,jedynie tak mogę go tu pokazać, bo zablokowany jest ten format na forum)

-- dodano: Pn cze 01, 2009 5:06 pm --

teraz zobaczyłam, że ogółem WBC są dobre...kurde troszkę się uspokoiłam, bez sensu panikuję, dzwonię o 20 do pani doktor.
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=8394


Temat: Osłabienie u dziecka
Witam
W zeszłym roku u mojej 10 letniej stwierdzono gronkowca i strept.pneum. oraz zespółastmopodobny. Niby wyleczona, (brała antybiotyk, echinacea com.sn dwarazy w roku, szczepionkę IRS( w wymazie powtórnym czysto.
Teraz lekarz zlecił morf. w kierunku żelaza, ponieważ jest osłabiona i pojawiły się kłopoty ze wzrokiem (okulistycznie ok), więc podejrzewa u niej anemie. Odebrałam wyniki z krwi, żelaza - poziom 113., w ogólnym HCT 36,6
A jednak po raz drugi (w zeszłym roku było to samo) w morfologii poziom LYM 63,8 (2,72) i Neu 28,8 (1,23mm3) Skąd te odchylenia od prawidłowych wartości. Czyżby coś z odpornością? Dodam że czasami robie jej inhalacje z berodualu, bo ma problemy z kaszlem, ma też stwierdzony refluks żołądkowy i przyjmuje od dwóch miesięcy Gasec lub bioprazol.Pozdrawiam
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=9229


Temat: Pomocy
Prosze o analize morfologi krwi...

Badanie Wynik badania Zakres wartości ref.
Morfologia 5 Diff Pentra 80
D RBC 3,09 10"6/1J1 ..l.- 4,00- 5,50
D HCT 22,9 % ..l.- 36,0-48,0
D MCV 74,2 1JITI"3 ..l.- 80,0- 100,0
D RDW. 14,7 % 12,0- 15,0
D HGB Ct,3 g/d ..l.- 12,0-16,5
D MCH 23,7 pg ..l.- 26,0-34,0
D MCHC 31,9 g/dl ..l.- 32,0-36,0
D PLT 491 10"3/1J1 t 150-350
D PCT 0,377% 0,01- 9,99
D MPV 7,7 IJm"3 7.6-10.8
D Pr:NV 9,8 ~A3 0,1-10,0
°WBC 4,6 10"3/1J1 4,0-10,0
D NEU% 44,6 % 42,0- 80,0
D LYM% 42,3 % 20,0-48,0
D MON% 9,8 % t 3,0- 8,0
D EOS% 2,8 % 1,0-3,0
D BAS% 0,5 % 0,0-1,0
D ALY% 1,0 %
D UC% 0,5 %

Badanie
Żelazo


Wynik badania
15,0 IJg/dl


Zakres wartości ref.
t 50,0- 160,0
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8227


Temat: Prosze o wyjaśnienie 3-ch wyników z krwi
Jako że jestem nowy na forum WITAM WSZYSTKICH , robiłem sobie ostatnio badania kontrolne morfologię ,mocz itp. na wynikach są wartości i normy prawie wszystko jest w normie tylko tak :
cholesterol -235 podana norma to: 150-200 i co jeszcze mnie zaciekawiło :
LYM 1.1 L PODANA NORMA : 1.2-3.2
MON 0.3 L podana norma :0.3-08
moze mi ktos wyjasnic czy to jest dobrze ,mam 36lat 180cm i około 100kilo wagi.pozdrawiam
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3991



All right reserved.
©