Morfologia neutrocyty

site
Filmy po polsku rapidshare

Temat: Pegasys + Copegus - Pytania + relacja po zastrzykach
to znaczy PegIntron 80 mam tylko na jeden raz... ostatnie dwa mialem 100 ale jak moja pani doktor zobaczyla morfologie to zbladła i zmniejszyła mi dawke...tylko na jeden tydzien.... neutrocyty (chyba tak?) poleciały mi z 2,17 na 0,77 :(:(:( powiedziała że jak dalej będą spadać to może zakończe lecznie :(:(:( ehhh....
Źródło: hcv.mine.pl/viewtopic.php?t=394



Temat: wyniki morfologii, martwic sie?
hej
robilem badania morfologii w zeszlym tygodniu i sa pewne zmiany w poronaniu z wynikami z przed 3 miesiecy, mianowicie spadly leukocyty z 4,34 do 3,1 (norma 4,0-10,00) i neutrocyty z 2,17 do 1,28 (norma 1,9-8,00) mam wiec pytanie czy to moze miec zwiazek z watroba? jesli tak to jaki? czy zaczal sie proces zapalny? mam ob 4 czy gdyby sie cos dzialo to ob wykazalo by to?
z gory dzieki za info
pozdrawiam
radek
Źródło: hcv.mine.pl/viewtopic.php?t=374


Temat: Normy morfologii u dzieci?
Dziewczyny, a gdzie można znalezc interpretacje wyników?
Zrobiliśmy morfologię i wyszło nam 16,3 % neutrocytów, powinno być od 30%, pozostałe albo w normie, albo dosłownie minimalnie poza.

No i żelazo. Normy laboratoryjne 36-156, nam wyszło 34,1. Czy to oznacza anemie?

amst, Twoj link nie dziala
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=6489


Temat: Jak nie grzybica to co to jest ???? :((((
mam wyniki badan krwi.......cukier ok bo 83 mg/dl a norma jest 70-105
zrobilam tez sobie OB i mam 14 (norma 3-10) , tyle ze bylam podczas miesiaczki a wyczytalam ze wtedy moze byc wzrost
no i morfologia, wszystko dobrze poza neutrocytami, za malo 2,37 (norma 2,5-5) i znalazlam w necie cos takiego "Spadek liczby neutrocytów występuje w zakażeniach grzybiczych, wirusowych (grypa, różyczka), bakteryjnych (gruźlica, dur, bruceloza), pierwotniakowych (np. malaria), w tosycznym uszkodzeniu szpiku kostnego, przy leczeniu cystostatykami."
tak wiec cukrzyca odpada i wszystko wskazuje na grzybka. 17 zrobie wymaz i na chlamydie zobaczymy
smutno mi
Źródło: psyche-soma.com/viewtopic.php?t=2039


Temat: morfologia w ciąży
Witam Was , mam pytanie odebrałam wyniki mojej morfologii i trochę się
wystraszyłam bo wzrosła mi liczba leukocytów.Czytałam też że w ciaży ich liczba może trochę wzrosnąć prosze interpretacje moich wyników:
leukocyty 11.37 ul (norna 4.o-10.0) erytrocyty 3.98ul (norma 4.0-5.2) hemoglobina 12.1
%neutr 70.1 (norma45.0-70.0) neutrocyty 7.97 (norma 2.2-7.5) reszta miesci sie w normie. :cry:
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=7481


Temat: Bardzo prosze o interpretacje wyników (LUC 9% !!)
Bardzo prosze o interpretacje wynikow morfologii:
Leukocyty:5,9 * 10^9/ul
%Neutrocytów 48,3
%Limfocytow 32,3
%Monocytów 7,8
%Eozynocytów 2,4
%Bazocytow 0,3
%LUC 9 (!)

Neutrocyty 2,87 10^3/ul
Limfocyty 1,9 10^3/ul
Monocyty 0,46 10^3/ul
Eozynocyty 0,14 10^3/ul
Bazocyty 0,02 10^3/ul
LUC 0,53 10^3/ul (!)


Erytrocyty 3,91 10^6/ul
Hemoglobina 11,1 g/dl
Hematokryt 32,0 %
MCV 82 fl
MCH 28,3 pg
MCHC 34,6 g/dl
RDW 13,4 %
HDW 2,65 g/dl


Płytki 230 10^3/ul
MPV 8,5 fl
PDW 55,1 %
PCT 0,19 %
MPC 25,4 g/dl

OB 26 mm/h (!)

Najbardziej niepokoja mnie wyniki LUC http://forum.gazeta.pl/i/emoticons/sad.gif
Z góry dziękuje
Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=761


Temat: Sierpień 2009
Cytat:
ronia napisała Tosia pyszności upichciła no no

Ja dzisiaj zrobiłam morfologie hematokryt prawie prawie w normie
liczna neutrocytów większa a tak wszystko ok :)
miejmy nadzieję
Ronia fajnie ze morfologia juz lepsza:) Ja w pon mam wizyte u poloznej to zobaczymy jak u mnie.


dobranoc!!!
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=4204


Temat: morfologia 6-cio latka
morfologia 6-cio latka
  Czesc
Wlasnie dzis debralam wyniki morfologii mojego syna 6.5letniego
jutro mamy zabieg drenazu uszu i stad badania
a ze ja ciekawska jestem to sobie przejrzalam te wyniki
i mam pytania co do kilku pozycji.
Podobno niektore wartosci zanizone lub zawyzone moga siwadczyc o roznych chorobach
Kuba jest alergikiem astmatykiem (zeby byla jasnosc)
i tak to co mnie interesuje to:
-krwinki biale 4.66 podczas gdy norme mam wpisaną 4.5-13.5, czyli jest to mocno dolna granica, podobno jakies infekcje (chyba alergiczne) objawiaja sie niskim poziomem bialych krwinek, zgadza sie? Czy moze byc to np potwierdzeniem tego ze jest to infekcja alergiczna a nie wirusowa?
- krwinki czerwone ma 4.82 (3.5-5) czyli znowuz gorna granica normy
- hematokryt tez ma tak samo w mocno gornej granicy
Ja wiem ze to mimo wszystko miesci sie w normie ale czy taki podwyzszony stan moze oznaczac cos?
- MPV ma 10 (8-11) czyli norma
ale pod spodem jest
- % neutrocytów 42 (40-60) czyli mało
- % monocytów i tu ma 12.5 a norma 1-8 co to oznacza? bo sporo przekracza norme jest to tez zaznaczone w ramce przez laboratorium
- liczba neutrocytów to 1.96 (1.5-8.5) czyli mało
- limfocytów 1.9 (1.5-7)

do tego PT ma 13.2 sek (12-18) co to wogole jest i czy to nie za malo? to jest cos z krzepliwoscia krwi?

czy jakies leki maja wplyw na wyniki, bo on bierze leki mukolityczne sekretolityczne i antyhistaminowe z racji alergii czy to nie falszuje wynikow morfologii?

z góry dziekuje za odpowiedź
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=903


Temat: Morfologia-wyniki
u mnie cała morfologia w porządku, ale:

rdw cv - nieznacznie podwyższone, tj 14,8 %, neutrocyty 71,9% - też nieznacznie oraz spadek monocytów tj 18, 3 %

Generalnie jak na imuranie,myślę,ze super. Czyż nie?
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=6384


Temat: Tarczyca- forum Konrado poleca, bo...
jest tu świetny diagnosta ponoć

Mam nadzieję, ze doradzicie, tzn powiecie co sądzicie o tych wynikach ;)

Przekopiuję dokładnie to samo, co na innym forum napisałam ;)

Hashimoto mam stwierdzone od listopada 2009 roku, anemię również. Robię badania regularnie zawsze na morfologię, prolaktynę, żelazo i ferrytynę, oraz tsh, ft3 i ft4.
Podam całe wyniki razem z wynikami poprzednimi,żeby pokazać różnicę, na zasadzie stary wynik/nowy wynik (normy)

Profil:Morfologia
Hemoglobina 13,8/13,8 (12-16)
Krwinki czerwona 4,9/4.9 (4.2-5.2)
Hematokryt 42/41 (37%-47%)
MCV 88-84 (80-94)
MCH 29/29 (27-31)
MCHC 33/34 (33-38)
RDW 12,4/12.3 (<14.5)
Płytki krwi 158/173 (130-400)
MPV 13,3/12,5 (8-11)
Krwinki białe 8,4/11,52 (4,5-11)
Liczba neutrocytów 4,13/6.12 1.9-8)
% neutrocytów 49,4/53.1 (40-74)
Liczba limfocytów 3.48/4.3 (0.9 -5)
% limfocytów 41,7/37.3 (19-48)
Liczba monocytów 0.44/0.74 (0,2-0.8)
% monocytów 5.3-6.4 (2-8)
Liczba eozynocytów 0.28/0.34 (0.1-0.5)
% eozynocytów 3.4/3 (1-5)
Liczba bazocytów 0.02/0.02 (0.0-0.1)

Profil:Niedokrwistość
Żelazo 61/36 (25-156)
Ferrytyna 64/74 (21,8-274.7)

Profil: Hormony tarczycy
TSH 2,479/1.782 (0.34-4.94)
FT4 16,94/ 18.39 (9.01-19.05)- 93,43%
FT3 4.88/4.82 (2.63-5.7)- 71,34%

Profil: Hormony płciowe
Prolaktyna 403/467 (108.8- 557.1)

Usg tarczycy
Tarczyca położona typowo o wymiarach:
płat prawy V 2,0 ml
plat ledy V 5,2 ml
Zarysy lekko zatarte. Echogeniczność gruboziarnista, nie ma zmian do BACC- echogeniczność wysoka. W płacie prawym nie ma zmian ogniskowych. W płacie lewym zmiana ogniskowa hypoechogenna 3,8 x 3,0 mm przytchawiczno. Przeływy w normie. Tchawica symetryczna. Obraz sugeruje przewlekłe zapalenie tarczycy.

Obecnie biorę Eltroxin 50, dziś powiedziała, że mi nie zwiększy, bo wg niech wyniki tarczycy są świetne i nie chce, żebym w nadczynność popadła. Biorę selen 2x100, do tego zapisała mi Dostinex 1x1/4 tabletki 1x na 7 dni, Sorbifer durules 1x1 tbl z głównym posiłkiem.

Co do hormonów tarczycy, to chyba ma rację i jest z nimi ok. Ale samopoczucie mam fatalne- takie wahania nastrojów jakbym miała ostre pms, albo nie wiem była w ciąży, etc. Wczoraj np. przez pare godzin się snułam i płakałam, a później nagle mi przeszło i nawet nie wiedziałam z jakiego powodu ten płacz był. W nocy spać nie mogę, za to w dzień mogłabym leżeć w łóżku przez 3/4 dnia. Do tego wypadają mi znowu włosy w dużych ilościach, mam przesuszoną skórę (wcześniej, po rozpoczęciu leczenia ten problem ustał. Co gorsza mam problem pt tworzenie się pęcherzyków powietrza pod paznokciami i zwyczajnie płytka paznokcia odkleja mi się od skóry.. nie wiem co z tym zrobić. Nie jest to na pewno grzybica. Gdzieś wyczytałam, że może to być związane z anemią. Do tego martwią mnie te "podwyższone" normy w morfologii i to co normy przekracza. Wcześniej moja morfologia była idealna, a odkąd mam problemy z tarczycą, to mam stale przekroczone w jakiś sposób np. te białe krwinki.

pzdr
Ladia ;)
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=3862


Temat: niedobory magnezu:( inne takie tam
Morfologia 31.10.09 r

Krwini białe - 7,30 (3,50-10)
Krwinki czerwone- 4, 0 ( 3,50-5,00)
hemoglobina- 12, 70 (12-16,00)
Hematokryt - 36, 8 % norma 37 _47
MCV 91 norma 83_103,
MCH 31, 40 norma 28_40,
MCHC 34 norma 31_35
plytki krwi 333 norma 125_400


ob+ 4mm norma poniej 20

glukoza 85 norma 70 _ 100

ferrztzna 15 norma 13_ 150

AST 16 norma do 31
ALT 17 norma do 35

amzlaya 51 norma 22 _ 80

Kreatynina (jedn. SI) 56 umol/l 44 - 80
GFR wg MDRD >60 ml/min/1,73m2 > 60
Kreatynina (jedn. tradyc.) 0,63 mg/dl 0,5 - 0,9

wyniki z dnia 08.08.09 r po odwodnieniu tydzień
Krwinki białe (WBC) 6,10 G/l 3,50 - 10,00
Krwinki czerwone (RBC) 4,43 T/l 3,50 - 5,00
Hemoglobina 14,20 g/dl 12,00 - 16,00
Hematokryt 42,6 % 37,0 - 47,0
MCH 32,10 pg 28,00 - 34,00
MCHC 33,3 g/dl 31,0 - 35,0
MCV 96,2 fl 83,0 - 103,0
Płytki krwi 313 G/l 125 - 400
% limfocytów 24,5 % 20,0 - 45,0
% pozostałych WBC 2,2 % 3,0 - 12,0
% neutrocytów 73,3 % 45,0 - 70,0
Liczba limfocytów 1,5 G/l 1 - 5
Liczba pozostałych WBC 0,1 G/l
Liczba neutrocytów 4,5 G/l 1,8 - 7,7
RDW-CV 13,2 % 11,5 - 14,5


Odczyn Biernackiego - OB - krew 08/08/2009

OB po 1h (k) 11 mm <20


Glukoza na czczo we krwi żylnej 08/08/2009

Glukoza (jedn. tradyc.) 84,6 mg/dl 70 - 105
Glukoza (jedn. SI) 4,7 mmol/l 3,89 - 5,83


Kreatynina - surowica 08/08/2009

Kreatynina (jedn. tradyc.) 0,86 mg/dl 0,5 - 0,9
GFR wg MDRD >60 ml/min/1,73m2 > 60
Kreatynina (jedn. SI) 76 umol/l 44 - 80



Bilirubina całkowita 0,25 mg/dl < 1

Lipidogram 08/08/2009

Cholesterol całkowity (jedn. tradyc.) 157,7 mg/dl <200
Cholesterol całkowity (jedn. SI) 4,08 mmol/l < 5,18
Cholesterol HDL (jedn. tradyc.) 74,2 mg/dl > 40
Cholesterol HDL (jedn. SI) 1,92 mmol/l > 1,04
Cholesterol LDL (jedn. tradyc.) 71 mg/dl <135
Cholesterol LDL (jedn. SI) 1,84 mmol/l < 3,5
Triglicerydy (jedn. tradyc.) 63,5 mg/dl 50 - 200
Triglicerydy (jedn. SI) 0,72 mmol/l 0,56 - 2,26



K - surowica 4,0 mmol/l 3,5 - 5,1


Na - surowica 140 mmol/l 136 - 146


TSH (s) 2,180 mU/l 0,27 - 4,2


Mg - surowica 1,96 mg/dl 1,58 - 2,55



z 25.06 2009 r 2 tyg po porodzie

Krwini białe - 8,30 (3,50-10)
Krwinki czerwone- 4, 0 ( 3,50-5,00)
hemoglobina- 13, 40 (12-16,00)
Hematokryt - 40, 8 % norma 37 - 47
MCV 100 norma 83- 103,
MCH 33,40 norma 28- 40,
MCHC 33,3 norma 31- 35
plytki krwi 494 norma 125- 400

Kreatynina 0,65- norma (0,5-0,9)

crp 3,11 norma poniżej 5

czynnik reumatoidalny 6,7 norma poniżej 14

ob 10 mm norma poniżej 20

glukoza 90 norma 70 - 100

ferrytyna 31 norma 13- 150

ALT 27 norma do 35

z powyższymi wynikami również czułam się najlepiej:)


wyniki z dnia:20.05.- byłam w ciąży

Krwini białe - 11, 6 (3,50-10)
Krwinki czerwone- 3, 65 ( 3,50-5,00)
hemoglobina- 12 (12-16,00)
Hematokryt - 35 % norma 37 -47
MCV 98 norma 83- 103,
MCH 33 norma 28- 40,
MCHC 34 norma 31- 35
plytki krwi 226 norma 125-400

wyniki krwi z 24.04.- byłam w ciąży.

Krwini białe - 13, 6 (3,50-10)
Krwinki czerwone- 3 65 ( 3,50-5,00)
hemoglobina- 12, 3 (12-16,00)
Hematokryt - 36 % norma 37 -47
MCV 98 norma 83- 103,
MCH 33 norma 28- 40,
MCHC 34 norma 31- 35
plytki krwi 277 norma 125-400

wyniki krwi z 30.03.09 e - byłam w ciązy

Krwini białe - 12, 6 (3,50-10)
Krwinki czerwone- 3 , 65 ( 3,50-5,00)
hemoglobina- 12, 4 (12-16,00)
Hematokryt - 36 % norma 37 -47
MCV 98 norma 83- 103,
MCH 33 norma 28- 40,
MCHC 34 norma 31- 35
plytki krwi 285 norma 125-400

wyniki krwi z 27.02.09 r- byłam w ciązy

Krwini białe - 11 7 (3,50-10)
Krwinki czerwone- 3 65 ( 3,50-5,00)
hemoglobina- 11, 9 (12-16,00)
Hematokryt - 34 % norma 37 -47
MCV 98 norma 83- 103,
MCH 33 norma 28- 40,
MCHC 34 norma 31- 35
plytki krwi 312 norma 125-400


mając poniższe wyniki jeszcze nie maiąłm problemów z sercem.
wyniki krwi z 28.01.09 r.

Krwini białe - 10 (3,50-10)
Krwinki czerwone- 3 75 ( 3,50-5,00)
hemoglobina- 12, 4 (12-16,00)
Hematokryt - 37 % norma 37 -47
MCV 99 norma 83- 103,
MCH 33 norma 28- 40,
MCHC 33 norma 31- 35
plytki krwi 291 norma 125-400



wyniki z 30.10.09 r- byłam w ciązy

Krwini białe - 13, 6 (3,50-10)
Krwinki czerwone- 4 1 ( 3,50-5,00)
hemoglobina- 13, 38(12-16,00)
Hematokryt - 41 % norma 37 -47
MCV 100 norma 83- 103,
MCH 33 norma 28- 40,
MCHC 33 norma 31- 35
plytki krwi 296 norma 125-400



Teraz wyniki hormonów:

20.11.09 r

TSH (s) 0,105 mU/l 0,27 - 4,2
fT3 8,27 pmol/l 3,1 - 6,8
fT4 23,7 pmol/l 12 - 22



Wyniki z 25.06. 09 r

TSH (s) 2,220 mU/l 0,27 - 4,2
fT3 4,45 pmol/l 3,1 - 6,8
fT4 14,4 pmol/l 12 - 22

08.08.09 r

TSH (s) 0,811 mU/l 0,27 - 4,2
fT4 18,25 pmol/l 12 - 22

20.03.09r

TSH (s) mU/l 2,58 0,27 - 4,2
fT4 pmol/l 12,56 12 - 22
fT3 pmol/l 3,94 3,1 - 6,8
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=3211



All right reserved.
©